Om mig

Jag har egentligen intresserat mig för hälsa så länge jag kan minnas. Yoga och Ayurveda var områden jag hittade till för många år sedan och som under åren har tagit olika stor plats i mitt liv men alltid funnits med. Jag minns för många år sedan när jag arbetade som Hud-och spaterapeut på ett spa i Sri Lanka, mitt i djungeln, hur jag tidigt på morgnarna smög ut när alla sov och gjorde yoga i gräset innan arbetsdagen skulle starta igång. Alltid omgiven av en grupp nyfikna apor som undrade vad jag höll på med.

Mitt intresse för näring och kost skulle jag beskriva som enormt. Det är fantastiskt att vi själva har så stor möjlighet att påverka hur vi mår. Men här vilar också ett stort ansvar. Med våra val kan vi riskera vår hälsa men vi kan också bygga oss starkare och friskare. Jag experimenterar alltid hemma, barnen och sambon får vara testsmakare av alla möjliga härliga (och ibland mystiska) näringsbomber i form av shottar, efterrätter, energikickar och diverse brygder som måste provas.

Även om yoga som träningsform alltid har funnits där och meditation är något jag alltid utforskat med nyfikenhet var det först för några år sedan som jag verkligen fick uppleva hur yogan, meditationen och avslappningen hjälpte kropp och själ att läka.

Efter tredje barnet var min kropp rejält sliten. Min rygg hade länge krånglat och stressen i vardagslivet var stor. Jag var medveten om att stressen tog all min energi och att kroppen långsamt bröts ner men ändå fortsatte jag i allt snabbare tempo. Det blir lätt så när det man gör är roligt och barnen och familjelivet kräver sitt.

Under tredje graviditeten brakade kroppen ihop mer och mer. Ryggen tog skada av förlossning och stress. Detta resulterade tillslut i en helt utplånad disk som innebär mycket smärta under lång tid. Trots det fortsatte livets karusell och jag bet ihop – för det gör man ofta när man har en familj att ta hand om. Smärta blev värre och det slutade i utmattning och sjukskrivning. Men det var min räddning – här började min resa tillbaka. När tiden gick och ingenting hjälpte blev det tal om steloperation och jag började desperat att leta efter alternativa vägar för att läka kropp och sinne.

Jag fick möjlighet att börja en MBSR (Mindfulness Based Stress Reduction) kurs och här började resan mot läkning. Yogan tog vid, jag utbildade mig till yogalärare, vidareutbilda mig inom Restorative yoga och Mediyoga. Utbildade mig till Stress- och avspänningspedagog, fortsatte med studier inom psykologi och diverse kurser inom stresshantering och även inom näringslära och kost.

Här är jag idag – jag känner mig starkare än någonsin.

Ett tag kändes allt hopplöst men nu vet jag att trots att kroppen har gått igenom mycket smärta och elände så fanns kraften att komma tillbaka och läka där inom mig.

Ibland behövs det tid – för mig tog det många år, men idag kan jag till och med vara tacksam för den tid jag gått igenom – den har öppnat nya dörrar och gett mig viktig kunskap!