Förläng livet på cellnivå!

Nu ska jag bjuda på något verkligt intressant! Tänkt att vi faktiskt kan påverka vår egna livslängd med våra livsstilsval. Ibland låter det enkelt men ändå komplext på något vis. Vi kan inte se in i oss själva och vi vet inte riktigt vad det är för mekanismer där inne som spelar roll för förlängd livslängd. Spännande forskning visar att våra cellers ”svansar” Telomererna spelar stor roll för hur gamla vi blir. Forskning visar att telomererna påverkar våra liv på bred front!

Vad är det som gör att vissa människor aldrig ser ut att åldras en dag? Hyn är slät och len som ett barnansikte och vitalitet och livsgnista sprakar ur deras ögon. Bra gener säger man kanske och det ligger mycket i det uttrycket. Våra dagliga val påverkar nämligen hur långa dessa cell-svansar blir och därmed även hur långt vårt liv blir – skrämmande och fantastiskt på samma gång!

I våra kroppar finns Kromosomer – DNA paketen och det är ändarna på dessa kromosomer som är ganska speciella. Dessa små ändar har man döpt till Telomerer, från grekiskans Telo= slut, och Mer= del. Den här änden på generna och dess längd är kopplad till vår subjektiva ålder – till en fysiologisk ålder. Kortare Telomerer är ofta kopplade till låggradig kronisk inflammation och man kan se att personer som oftare är sjuka och dåliga och ser äldre ut har kortare Telomerer.

Jag har skrivet om Telomerer tidigare och hur vi kan förlänga dessa svansar genom meditation. Min favorit är SA-TA-NA-MA meditationen som nobelpristagaren Elizabeth Blackburn har forskat på och som visat fantastiska resultat. Spana in inlägget HÄR.

Men hur ser då sambandet ut mellan inflammationer och Telomerer i kroppen?

Stora livspsykologiska trauman påverkar vår biologiska inre miljö.

Genom en forskningsstudie av Elissa Epel studerade man mammor med sjuka barn och kunde se hur denna ofta psykologiska stress påverkade mammornas Telomerer som blev kortare. Studien visade alltså tydligt hur barnens sjukdomstillstånd kom att påverka mammornas Telomerer och därmed deras livslängd. Mammorna var mätbart äldre på DNA nivå!

Social stress är väldigt skadligt för oss

Denna intressanta studie visar hur känslolivet tydligt påverkar vår livslängd. Att låggradig stress och trauma får stora negativa effekter på vår inre miljö och skapar obalanser i våra kroppar. Länken mellan låggradiga inflammation och kortare Telomerer är direkt. När inflammationen skadar cellerna och telomererna förkortas börjar cellerna att torka ihop och det bildas inflammations ämnen i kroppen – cirkeln är igång. Cellulärt åldrande= inflammation = cellulärt åldrande = inflammation.

Känslotillstånd är alltså direkt sammanlänkat med livslängd. Studier visar att lägre socioekonomisk status är en markör för en kortare livslängd. Dödlighet i folksjukdomar har man länge känt till är kopplade till socioekonomisk status och nu visar alltså forskning från Elissa Epel att utsatthet och utanförskap och känslorna förknippat med detta påverkar våra Telomerer.

Åldrande och Mitokondrier

Man pratar ofta om åldrandet kopplat till inflammation. Något som blir väldigt intressant här är våra cellers mitokondrier. Dessa små apparater som står för hela vår ämnesomsättning. Vitalitet och livskraft på den här nivån är helt avgörande för oss. Vi känner oss starkare om den här mekanismen fungerar bra, om mitokondrierna kan arbeta ordentligt.

Forskning visar att kortare Telomerer och sämre fungerande mitokondrier hänger ihop. Det blir alltså väldigt tydligt hur låggradiga inflammationer, hur stressen påverkar vår livslängd!

Stress i det här sammanhanget är ett brett begrepp. Det kan handla om emotionell stress, fysiologiskt stress men även en dålig kost som utsätter kroppen för ständig överbelastning. Den dåliga kosten symboliserar framförallt transfetter och socker och läsk. Läsk är heeeelt förödande. Det har visat sig att läsk direkt påverkar längden på våra telomerer. Ibland blir man mörkrädd när man ser hur läskhyllorna tornar upp sig i kilometerlånga rader i mataffären. Skrämmande knallblåa och giftgula inflammationsdrivande läskblaser – hua!!!!

Läsk driver inflammationer i kroppen direkt. Tänk att barns Telomerer påverkas direkt av denna läskkonsumtion. Läsk till fredagsmyset är ett stor NO-NO i vår familj. Alla gånger vi kan undvika att köpa något med tillsatt socker i mataffären är alltså en stor hälsovinst!

Allt som är inflammationsdrivande är därmed livsförkortande så tänk att vi genom våra dagliga val kan påverka vår livslängd!

Hur vi bryter de negativa vanorna, fortsättning följer…..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s