Boosta med benbuljong!

Äntligen hittade jag den här gudingen på mataffären Paradiset

Det är inte alltid man har tid att stå och laga egen hemmagjord benbuljong och då är den här helt perfekt. Finns i Biff och kyckling, färsk buljong färdig att värma!

Så varför ska vi äta benbuljong? Jo, näringsintaget i benbuljong är väldigt högt. Det är en rik källa till kollagen som består av gelatin. Gelatin i sin tur är en rik källa på aminosyran glycin. De här ämnena hjälper till att läka tarmen och är ett utmärkt komplement vid inflammationer. De är också bra för hud, naglar, leder och hår.

Benbuljon är näringstät och innehåller bland annat mineralen Magnesium. Magnesium är en viktig mineral för kroppen (många har låga nivåer) och brister påverkar kroppen på alla möjliga sätt. Låga nivåer kan försämra skeletthälsan, muskelfunktion, hjärt-och kärlhälsan och hjärnhälsan. En spannmålbaserad kost kan lätt leda till Magnesiumbrist. Vanliga symtom på brister kan vara muskelkramper, högt blodtryck, sömnsvårigheter och depression och oro. Så fram med stora grytan och koka ihop en härlig mustig benbuljon. Nedan kommer ett recept hämtat ur boken ”Ät och lev Paleo” av Jonas Bergqvist.

Ingredienser till cirka 4 liter buljong:

  • Ben och brosk från kyckling, nöt eller lamm, 500 gram till 3 kg
  • Vatten så att benen täcks ordentligt
  • 1 tsk salt per liter vatten
  • 2 lagerblad
  • 3 msk pressad citronjuice
  • 1 stjälk selleri
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • Några vitpepparkorn eller mald svartpeppar

Vilka ben som helst går bra, lägg benen i en gryta och täck med vatten. Salta (ca 1 tsk salt per liter vatten). Krydda med selleri, lagerblad och svartpeppar. Tillsätt tre msk citronjuice för att laka ur mer av mineralerna som finns i ben och brosk. Tillsätt äppelcidervinägern. Koka i minst tre timmar. De kan med all fördel stå och puttra i 48 timmar. Fyll då på med vatten så att benen alltid är täckta. Använd sil för att separera benen från buljongen och frys in i lagom stora portioner. Om du förvarar den i kylskåpet kommer buljongen att stelna till gelé, värm då bara på spisen innan du dricker. MUMS!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s