Ikväll är det dags för Medicinsk ryggyoga på yogabolaget i Åkersberga

Det här med värkande ryggar – Det känns som att ryggproblemen drar fram som en epidemi i vårt land. Var och varannan människa har ländryggsproblem, stela nackar, ont i axlar etc. Ska det vara så här? Vår livsstil gör oss sjuka. Det är verkligen sorgligt.

Inom yogan brukar man prata om att flexibiliteten i ryggen avslöjar vår ålder. En frisk, stark och rörlig ryggrad ger oss hälsa och långt liv. Det ligger mycket i det. Det är ryggen som bär upp vår kropp. Vi är så beroende av att kunna röra oss ordentligt. Så fort vi drabbas av ryggskott, diskbråck, eller bara av allmän molande ryggsmärta känns livet inte lika kul längre.

Jag vet hur det är, jag har själv varit där. Orörlig och svag, irriterad och arg, smärta och värk som gör livet ansträngande och svårt.

Vad kan vi göra då? Ja, man kanske tror att det är bäst att ligga och vila bort ryggproblemen men faktum är att det nästan alltid är tvärtom. Vi rör oss för lite idag. Vår stillasittande livsstil leder till stagnation i kroppen. Vi får liksom inget flöde, ingen livsenergi som kan cirkulera. Det säger sig nästan självt att det i förlängningen kommer att leda till problem.

Tänk dig en vanlig dag på jobbet, hur många av arbetstimmarna sitter du egentligen stilla framför datorn, sitter stilla i ett möte, eller på en lunch med kollegorna? (Eller så hör du till de som faktiskt tar sig ut och går en sväng under lunchen för att få in lite rörelse och frisk luft – Grattis säger jag bara!). Alltså det är så viktigt, vi kan inte bara sitta stilla framför datorn en hel dag och tro att kroppen ska må bra och sjunga små glädjerop. Vi har en kropp som är skapt att röra sig – vi mår bra av det. Vår moderna livsstil ger oss naturligtvis inte lika mycket tillfällen till vardagsmotion som livet på savannen gjorde. Men vi behöver inte vara offer i vår moderna värld. Vi kan ta eget ansvar och göra det bästa vi kan.

Vi skapar vår egen hälsa

Exempelvis har jag en oskriven regel för mig själv, – det är absolut förbjudet för mig att stå i rulltrappan. Vi har ju så bråttom överallt annars men varför stannar livet liksom upp när vi kliver på rulltrappan? Det ser så lustigt ut. Man skyndar fram och sicksackar genom folkmassan i snabb takt, kliver på rulltrappan och livet stannar. Man plockar upp mobilen, skrollar igenom flödena, kliver av och skyndar vidare. Den här regeln har jag haft i år. Jag kan faktiskt inte minnas när jag stod och rullade tummarna i rulltrappan sist. Näe, ibland får man bara vara lite hård mot sig själv. Bestämma sig och sen följa det – basta! Vi har liksom ett eget ansvar och vi måste ta vara på chanserna som bjuds. Se det som tillfällen, möjligheter. En lunch rast, fantastiskt! Då kan man komma ut en sväng, röra sig och sen må lite bättre under eftermiddagen och kvällen – är inte det en investering?!

En riktigt bra regel på jobbet är att resa sig upp och ta ett varv en gång i timmen. Ett varv i korridorerna, ett varv till fikarummet och fylla på vattenglaset, ett varv till kollegan och utbyta några ord. Ja, ett varv helt enkelt att sätta igång kroppens flöden lite grann. Jag vet att man ibland är i ett flow och känner att man bara vill fortsätta men i förlängningen så tjänar du så mycket på att ta en kort paus och sen komma tillbaka och sätta dig med lite cirkulation i blodådrorna.

Jag säger bara MOVE !

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s