Varför avslappning kan hjälpa till vid smärta

Under många år var jag fast i en ond cirkel av smärta och stress. Stressen över att uppleva smärta ledde till stelhet och spänningar som i sin tur ledde till ännu mer smärta och därmed till ännu mer känslor av stress – och så höll det på i många år. Tills jag hittade Mindfulness och åter bjöd in yogan i mitt liv.

Du kanske har hört talas om Gate Control Theory (Portteorin). En teori som förklarar hur smärta uppstår. Det handlar lite kort om att vi har en kopplingssignal i ryggmärgen en ”Gate” som stänger av och sätter på smärta. Från huden och kroppens organ skickas signaler till ryggmärgen som sedan går vidare till smärtcentra i hjärnan. I hjärnan registreras olika emotioner och signaler skickas tillbaka till ryggmärgen om olika emotioner exempelvis fara och rädsla. Här i ryggmärgen finns en kopplingscentral en ”Gate” som består av massa kemiska substanser och som slår av och slår på smärta. Oro och katastroftankar öppnar upp den här ”Gaten” och vi blir mer mottagliga för upplevelsen av smärta.

Photo by Pixabay on Pexels.com

Enligt den här teorin kan positiva tankar och känslor och avslappning lindra vår upplevelse av smärta. Vid positiva tankar och vid avslappning cirkulerar det fler endorfiner i kroppen, Gaten stängs och vi känner mindre smärta. Avslappning har även bra effekt på sömnen och en god nattsömn gör att vi lättare kan hantera smärta.

När man upplever smärta blir man ofta rädd och orolig. Det är som att ett stort orosmoln lägger sig över oss och följer oss vart vi än går. När jag hade som mest ont från diskbråck och instabil rygg var smärtan det enda jag kunde fokusera på. Smärta var det sista jag tänkte på när jag somnade och det första jag tänkte på när jag vaknade. ”Hur ont gör det?” ”känns det mer idag jämfört med igår?” ”gör det ont om jag gör så här?” ”mindre ont om jag gör så här?” ”kommer jag alltid att ha så här ont?” och så höll det på. Tankarna malde i huvudet från morgon till kväll. Inte direkt upplyftande. Betungande både för mig och för min omgivning.

– Det var en lång period i chock och sorg med känslor av förtvivlan, hopplöshet, ilska och oro.

Vår uppmärksamhet har stor betydelse för hur vi upplever smärta. Är man uppmärksam på sin smärta och fokuserar på den ökar det upplevelsen av smärtan. Det lönar sig inte alltid att hamna i en sjukroll. Ökad eller minskad smärta kan vara självuppfyllande. Ibland behöver man bryta av, byta fokus. Hitta annat i livet att fokusera på. Inte låta sig brytas ner utan hitta nya sätt att finna mening. Den mentala biten och tankens kraft kan vara riktigt kraftfull!

För mig tog det lång tid att acceptera min nya situation. På sätt och vis var det en stor sorg att bearbeta. Att inte veta om smärtan kommer att gå över eller förbli kronisk och livslång. Det var en lång period i chock och sorg med känslor av förtvivlan, hopplöshet, ilska och oro.

En MBSR kurs (Mindfulness Based Stress Reduction) var det första steget för mig, jag lärde mig arbeta med avslappning i form av ”kroppsscanning”. Denna metod hjälper till att öka medvetenheten om vad som pågår i kroppen. Genom att mentalt scanna igenom hela kroppen, kroppsdel för kroppsdel lär man sig att uppleva, notera och registrera vad och hur det känns i kroppen utan att egentligen reagera på något. Det var riktigt obehagligt och jobbigt i början att bara ligga och ”uppleva” kroppen.

Som mycket annat som ger ett mer bestående resultat var det här ingen Quick Fix. Det tog lång tid att uppleva någon positiv effekt av kroppsscanningen och avslappningsträning men sakta och säkert började spänningar i kroppen att släppa och med det började även tankarna och uppmärksamheten på smärtan att smälta undan.

Låt det få ta tid! Tänk att kroppen troligtvis har spänt sig under lång tid och att det är muskelspänningar som inte släpper över en natt. Jag avsatte ungefär 20 minuter varje dag till kroppsscanning och avslappning. Långsamt långsamt gav de resultat som jag är så tacksam för idag!

Photo by Bess Hamiti on Pexels.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s