Hälsan börjar i magen

Hälsan börjar i magen. Du känner säkert igen uttrycket ”du är vad du äter”, stämmer absolut men kan kroppen inte tillgodogöra sig den mat du stoppar i dig spelar det ingen roll att det är en härlig hälsosam kost du ger din kropp – vi måste kunna tillgodogöra oss de näringsämnen vi får i oss.

80% av vårt immunförsvar sitter i tarmen, vi har hela 100 000 miljoner tarmbakterier i mag- och tarmkanalen. Dessa bakterier producerar viktiga ämnen så som många B- vitaminer, K-vitamin och även fettsyror, bland annat smörsyra som behövs för cellerna i tjocktarmen. Smörsyran hjälper till att bilda nya friska celler och att bryta ner de gamla. och missformade cellerna.

Många gånger fungerar inte tarmen som den ska och det kan bero på många olika faktorer. Vårt system är komplext. Vi behöver ibland vara våra egna detektiver (eller ta hjälp av en duktig näringsterapeut eller stresspedagog såklart!)

Ibland handlar det om att vi behöver ta kontroll över stress och livssituation. Det kan även handla om att vi äter för fort och inte ens hinner tugga maten ordentligt. Det är i munnen som matsmältningen börjar med hjälp av vårt matsmältnings enzym amylas. Vår stillasittande livsstil kan även påverkar tarmen negativt, vi behöver röra oss för att stimulera tarmarbetet.

Så här ser faktiskt en dag ut för många:

Vi vaknar på morgonen och efter våra morgonbestyr hemma sätter vi oss i bilen eller på buss/tåg för att ta oss till jobbet. Väl på jobbet blir vi många gånger stillasittandes framför datorn hela dagen. Dessutom kanske man försöker jobba ikapp släpande arbetsuppgifter och intar lunchen framför datorn på tio minuter. När arbetsdagen är slut sätter vi oss återigen i bilen, kommer hem och fixar med kvällsbestyren och slänger oss sedan i soffan för att återhämta oss framför ett avsnitt av favoritserien. Inte mycket rörelse för vår stackars kropp!

Inte så konstigt att vi mår dåligt och känner oss orkeslösa. Vi blir energilösa av allt stillasittande och av den många gånger näringsfattiga snabbmat vi slänger i oss. För att kompensera för den energilöshet vi upplever äter vi för ofta och dessutom för mycket varje gång. Att exempelvis äta var 3:e timme (som vi har fått lära oss) fungerar inte riktigt, vi sätter systemet ur spel, kroppen får aldrig någon chans att vila.

Dock kan det vara svårt att ändra på invanda mönster som vi ägnat oss åt under kanske hela livet men en bra start är att börja uppmärksamma vårt beteende. Går vi bara på rutin och gamla vanor? – stanna upp ibland och fundera över varför du gör saker som du gör dem, kanske det finns utrymme för att ändra på något. Börja med något litet, det ena leder till det andra och ofta är det lättare om vi gör saker i lugn takt. Nya vanor behöver förankras långsamt.

Hälsan börjar i magen där vi har våra livsviktiga bakterier. Vi är helt beroende av en balans i tarmfloran. Utan vår mikrobitota klarar vi oss inte. Vi kan påverka vår bakterieflora genom det vi äter. Mat kan vara medicin men även göra oss sjuka. Vår moderna livsstil hjälper oss att ta kål på de livsviktiga bakterierna. Med många antibiotikakurer och den riktigt dålig skräpmat vi stoppar i oss driver vi på inflammationerna i kroppen och som i sin tur kan leda till många av våra välfärdssjukdomar.

När man pratar om tarmhälsa så kan man ha i åtanke att forskningen inom detta område fullständigt exploderar. Det vi vet som en sanning idag kan vara ngt helt annat imorgon. Men att börja uppmärksamma hur mage och tarm mår är ett stort, bra och viktigt första steg till en bättre hälsa!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s