Ändra livsstil och undvik det metabola syndromet

Nästan hälften av alla människor dör av en hjärtinfarkt eller en stroke och 20% av en cansersjukdom. Är det verkligen meningen av vi ska avsluta vår liv på det sättet eller är det resultatet av vår moderna livsstil?

Bara för att det är vanligt och drabbar de flesta av oss behöver det inte betyda att hjärt-och kärlsjukdomar, åldersdiabetes, och högt blodtryck är en del av det naturliga åldrandet. Tur är det väl att vi har lite makt i våra egna händer!

Det finns studier på ursprungsbefolkning, vars liv ser helt annorlunda ut, som visar att det metabola syndromet inte är en del av det naturliga åldrandet.

En forskare vid namn Staffan Lindberg var intresserad av evolutionsforskning och reste 1989 till ögruppen Trobrianderna i Papua Nya Guinea. Där undersökte han livsstilen hos Kitavaborna och fick fram mycket intressant information. Här fanns ingen metabol ohälsa hos den gamla befolkningen. Ingen dog av hjärtinfarkt, stroke eller cancer. Många dog dessutom i en hög ålder, 90-100 år gamla. Hos de äldre människorna fanns ingen demens, inga hjärtbesvär, benskörhet, reumatism eller autoimmuna sjukdomar – vanliga sjukdomstillstånd i västvärlden.

Dödsorsaken hos de gamla människorna här var istället infektion eller snabb degeneration. Degeneration som innebär att den gamla upplever trötthet och drar sig tillbaka för att dö i lugn och ro – likt många djurs beteende.

Det är intressant att läsa om deras kosthållning som huvudsakligen bestod sötpotatis, ananas, jams, banan, papaya, grönsaker, mango, fisk, kokosnötter, vattenmeloner och taro (en stärkelserik rotsak). En kost som ger stor mängd vitaminer, fibrer och mineraler.

Kitavabornas kosthållning består till 69 energiprocent av kolhydrater. Debatten kring vilken typ av kost som leder till fetma och metabol syndrom är het. Vissa menar att det är den fett- och kalorisnåla dieten som vi mår bäst av och avfärdar helt lågkolhydrat kosten. Men här är det viktigt att tänka på att de kolhydrater som ursprungsbefolkningar får i sig är av ett helt annat slag än de processade, raffinerade kolhydraterna vi får i oss idag.

Vi har dessutom även idag fri tillgång till mat 24 timmar om dygnet. Så ser det inte ut i naturen, vi är anpassade till perioder av lägre kaloriintag. Trots att vår kropp och hjärna inte är anpassad till det moderna samhälle vi lever i idag finns det förändringar vi kan göra som skapar förutsättningar för ett långt och friskt liv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s