Bryggan mellan arv och miljö

Vi kan inte välja våra gener, det vet vi som bekant redan om. MEN vi kan faktiskt påverka både våra egna och våra barns gener. Miljön kan modifiera gener utan att ändra den ursprungliga genetiska koden. Våra gener är beroende av den information vi ger dom. Vi kan alltså påverka vilka gener som ska aktiveras. Det är därför vår livsstil är så viktig för vår hälsa. Vårt beteende och vår livsstil kan alltså hjälpa till att forma våra gener utan att DNA koden förändras.

Vi är därmed inte helt utelämnade åt ett hälsolotteri- kroppen har förmåga att slå PÅ och AV olika gener. Vi ärver alltså sällan själva sjukdomen utan snarare ”förmågan” att utveckla den. Det här handlar alltså exempelvis om allt vi stoppar i oss och allt vi matar vår hjärna med. Hur du lever ditt liv har betydelse för hur du utvecklas.

Enligt en inslag i Rapport är det så få som 10 % av oss svenskar som har goda matvanor men med mer kunskap kring epigenitik kanske vi kan börja förstå hur mycket vi faktiskt kan påverka vår egna hälsa. Att vi själva kan vara med och påverka våra liv i så stor grad är väldigt positivt. Tänk vilka möjligheter detta faktiskt ger oss! Möjligheter men samtidigt även ett större individuellt ansvar såklart. Vårt arv och våra gener är INTE huggna i sten – att välja en sund livsstil kan alltså hjälpa kroppen med självläkning istället för nedbrytning och inflammation som i förlängningen leder till olika sjukdomstillstånd.

Hur vi själva exponeras för exempelvis miljöfaktorer och stress och hur våra matvanor ser ut börjar nu bli väldigt intressant! Flera studier inom epigenetik har gjorts på enäggstvillingar, som har samma DNA. I dessa undersökningar har man studerat kopplingar mellan arv och miljö genom att undersöka varför bara den ena av enäggstvillingarna har utvecklat en viss sjukdom och inte den andra. Man har alltså försökt att få fram den epigenetiska komponenten (miljön istället för arvet) som kan vara orsaken till utvecklandet av en viss typ av sjukdom exempelvis MS eller reumatism. Yttre faktorer, livsstil, miljö, det psykiska välmåendet (stress) har betydelse för utvecklandet av sjukdomar genom livet.

Vi kommer garanterat att få höra mer inom området epigenetik framöver – superspännande!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s